Prijs: Van: 11.00 voor: 8.80 (Dit wil ik!)

Aanbieder: Buitenmuseum
Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de apotheek en neem een kijkje in de stoomwasserij. Weet jij hoe je een net breit of touw slaat? Kom het ontdekken! Maar mis ook vooral niet de hippe designpresentaties, die allemaal geïnspireerd zijn op het wonen en werken van vroeger. En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan een heerlijk versgerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers én van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.
Leven van de wind
Honderd jaar geleden was het leven op en rond de Zuiderzee niet gemakkelijk. De mannen riskeerden hun leven op zee en thuis hielden de vrouwen in hun eentje het gezin draaiende. In 1919 kregen vrouwen kiesrecht, maar dat maakte weinig verschil voor hun dagelijkse leven: vrouwen waren altijd in de weer in het huishouden of om een centje bij te verdienen, en ook de kinderen staken hun handen flink uit de mouwen. Ontmoet in het buitenmuseum vissersvrouw Grietje die met haar moeder én vier kinderen in een klein huisje woont. Met elkaar ‘op een kluitje’ wonen, was toen heel gewoon. En een WC en douche waren er nog niet. Zou jij zo kunnen leven?
Voor de hele familie!
Het Zuiderzeemuseum is leuk én leerzaam voor de hele familie. Maak samen met je (klein)kind een klompbootje of kruip in de schoolbanken van toen. Speel Oudhollandse spelletjes of steek je handen uit de mouwen in een huishouden van vroeger. Ontdek bij Expeditie Waterwerken hoe je de kracht van water naar je hand kunt zetten; Cornelis Lely – zelf een briljant waterwerker – zoekt nog opvolgers om Nederland in de toekomst droog en veilig te houden! Of kraak de waterwerkerscode via opdrachten op het land en het water. En er is nog zó veel meer te doen…
Kleren maken de vrouw
Ontdek vanaf 6 juli 2019 in het binnenmuseum wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. Bewonder niet alleen verschillende soorten kledingstukken uit de Zuiderzeeregio, maar ook stukken van hedendaagse modeontwerpers, zoals Jan Taminiau. Mis daarnaast de handwerkgereedschappen van onze voormoeders niet! De technieken van vroeger zijn overigens nog springlevend. In filmpjes demonstreert mode-icoon Thijs Adriaans deze en maakt hij nieuwe kledingstukken gebaseerd op oude. Tot slot is er aandacht voor duurzaamheid: wat kunnen wij leren van de hardwerkende vrouw van 1900, zodat wij ook langer met onze kleding doen?  
17 juli gezinsactiviteiten
Vuile handjes
Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan wél vuile handjes krijgen. Natuurlijk kunnen kinderen zich daarnaast verkleden in klederdracht, spelen van Oudhollandse spelletjes en verschillende knutselactiviteiten doen. Kortom, een dagje uit met het hele gezin is zo gevuld!
Pittige tijden
Speciaal voor het Zuiderzeemuseum laat de poppenspeler van de Dam, Jan Klaassen en Katrijn deze zomer achter in Amsterdam. In het buitenmuseum laat hij Grietje met haar gezin schitteren in de poppenkast. Als ze niet zo veel humor had, zou ze een heel zwaar leven hebben! Gelukkig kan ze samen met het publiek flink lachen om alle slapstick en kluchtige situaties in het gezin. Pittige tijden is een grappige poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden met veel actie en interactie!
Expeditie Waterwerken
In het vernieuwde Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water. Vanuit de waterwerkplaats gaan kinderen met de expeditiekaart langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Ze verzamelen stukjes van een geheime code met als doel de code te kraken. En natuurlijk wordt dat beloond…

Ontdek het zelf! Bestel jouw tickets nu met 20% korting!

Klik hier om naar de aanbieding te gaan!